Grejanje ove zime bez problema

Grejanje ove zime bez problema

Grejanje ove zime bez problema

Sva javna preduzeća u oblasti energetike spremna su da obezbede dovoljno električne energije, prirodnog gasa i toplotne energije za grejnu sezonu. Problemi su mogući u toplanama i ako se pojave povećaće potrošnju struje i dodatno opteretiti mrežu, što bi moglo da izazove kratkotrajne prekide u snabdevanju građana.

Temperatura juče u skoro celoj Srbiji nije prešla deseti podeljak, pa su građani testirali grejanje u stanovima. Zasad nema većih problema, a nadležni u javnim preduzećima poručuju da će domaćinstva biti topla. U Elektroprivredi Srbije kažu da je prosečna dnevna potrošnja u prvih deset dana novembra oko 104 miliona kilovat-sati i kada se uporedi sa ranijim prosekom za ovaj mesec veća je 1,5 odsto. Rast je, kako objašnjavaju, posledica prelaska dela potrošača sa gasa na struju.

– Iako se elektrane suočavaju sa sušom koja traje već više meseci, sistem je stabilan. Manjak proizvodnje iz hidroelektrana nadoknađuju termoelektrane – ističu u Elektroprivredi i dodaju da je ovih dana neophodan i uvoz oko 5,7 miliona kilovat-sati dnevno koji je, po planu, počeo 21. oktobra.

Elektroprivreda će, kako naglašavaju u ovom preduzeću, i u narednom periodu nastaviti sa stabilnim i redovnim snabdevanjem kupaca, a eventualni kvarovi na mreži usled povećane potrošnje biće otklonjeni u najkraćem roku.

Struja iz elektrana EPS-a i iz uvoza do građana stiže prenosnim sistemom Elektromreže Srbije (EMS). Milan Vujičić, PR EMS-a, kaže za “Blic” da uprkos činjenici da je prosečna starost transformatora veća od 20 godina, sistem radi stabilno i sigurnost snabdevanja ne dolazi u pitanje. To je omogućeno, kako navodi, kvalitetno obavljenim remontima i povećanom aktivnošću svih zaposlenih pred grejnu sezonu.

Priboj je, kako kaže Lečić, imao velikih problema jer je tamošnja toplana grejnu sezonu započela bez zaliha, ali uz solidarnu pomoć drugih toplana i dogovor sa robnim rezervama sve je rešeno.

– Problemi su nastali jer toplane nisu platile mazut dobijen od Robnih rezervi, za prošlu sezonu, po povoljnim uslovima – niska cena i odloženo plaćanje. Sada je ponovo odgovornost na toplanama i opštinama da u četiri rate vrate ono što duguju od prošle godine, a sve što uzmu u toku ove grejne sezone moraće da plate kada se ona završi. Ne bi trebalo da bude tehničkih problema, sistem će raditi, to je izvesno, a koliko efikasno, to je drugo pitanje – kaže Lečić.

Toplane, ali i oko 240.000 građana zavise od “Srbijagasa”, koji je zadužen za snabdevanje gasom. Dušan Bajatović, direktor ovog preduzeća, kaže za “Blic” da je sistem tehnički spreman i da su ugovorene potrebne količine gasa iz uvoza.
– Spremni smo da izdržimo. Imamo problema sa novcem jer nam nije plaćen gas koji smo toplanama isporučili prošle godine, ali Vlada Srbije je odobrila kredit i to će biti rešeno – objašnjava Bajatović.

“Srbijagas” ima određene količine prirodnog gasa u skladištu Banatski Dvor, a postoji mogućnost i da se još nešto povuče iz inostranstva u slučaju veće potrošnje.

No Comments

Post A Comment