Moderne tehnologije za uštedu energije

Moderne tehnologije za uštedu energije

Obnovljivi izvori energije bi pokrili uvoz 3,8 miliona tona nafte, ali je korišćenje tih izvora nedovoljno, rečeno je na konferenciji o energetskoj efikasnosti u Privrednoj komori Srbije, koja je održana u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF)

Konferencija “Energetska efikasnost i obnovljiva energija u jugoistočnoj Evropi – Primenjena savremena tehnološka rešenja” održana je u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF), pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Energetski potencijal obnovljivih izvora u Srbiji procenjen je na oko 3,8 miliona tona ekvivalentne nafte godišnje, što bi moglo da pokrije četvrtinu potreba za primarnom energijom u zemlji, objašnjeno je na skupu.

Savetnik predsednika PKS za energetiku, Aleksandar Perić, rekao je da su hidroenergija i energija biomase naši najznačajniji energetski potencijali i naveo da potencijal biomase iznosi između 2,4 i 2,6 miliona tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega oko milion tona čini potencijal drvne biomase, a više od 1,4 miliona tona odnosi se na biomasu u poljoprivredi. Učestvujući u radu konferencije “Energetska efikasnost i obnovljiva energije u jugoistočnoj Evropi”, Perić je rekao da je potencijal energije Sunca na teritoriji Srbije procenjen na oko 640.000 tona ekvivalenta nafte.

„Potencijal energije vetra procenjen je na oko 1.300 megavata instalisane snage ili oko 200.000 tona ekvivalentne nafte godišnje u energetskom bilansu zemlje, ali je trenutna instalisana snaga za korišćenje snage vetra na teritoriji Srbije“ – zanemarljiva, istakao je Perić.

Prema njegovoj oceni obnovljivi izvori energije u Srbiji se koriste u malom obimu, izuzimajući hidroelektrane. Ističući da bi razvoj privrede svojim velikim delom trebalo da se oslanja na sistematsko uvećanje energetske efikasnosti u procesima proizvodnje, distribucije i korišćenje energije, Aleksandar Perić je ocenio da bi u našoj zemlji trebalo da se generiše više neophodne energije uz primenu novih tehnologija i tehnioloških rešenja.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović ukazao je da naša privreda i društvo moraju da se okrenu većoj uštedi energije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, što pokazuje i nedelja za nama, kada bi gašenje samo jedne sijalice u svakom domu Srbiji donelo veliku ustedu električne energije u ovim hladnim danima.Da bi domaća privreda u bliskoj budućnosti bila konkurentna na svetskom tržištu mora da bude energetski efikasna, ali i da zadrži isti ili čak bolji kvalitet proizvoda, istakao je Mitrović.

“Poenta je da se smanji potrošnja energije, ne smanjujući kvalitet života”, poručio je Radivoje Mitrović.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF, Jovanka Arsic Karišić, istakla je da je rešenje složenog ekonomskog, energetskog i ekološkog pitanja velikim delom u tehnološkim inovacijama. Uvođenje ekološki prihvatljivih i proverenih  energetskih tehnologija predstavlja investicioni napor, ali je dugoročno investiranje u znanje i tehnologiju najbolji način za uspostavljanje održivog razvoja.

Izvor: Personal magazin

No Comments

Post A Comment