Podno grejanje radi na Kraljevom trgu

zlatni-bor

Podno grejanje radi na Kraljevom trgu

Zlatiborci više neće morati da čiste sneg sa Kraljevog trga, jer je u najstrožem centru turističkog naselja pušten u rad sistem za podno grejanje. Gorivo koje će topiti snežne padavine i sprečavati njihovo taloženje je podzemna voda, jedan od nekoliko geotermalnih vodnih izvora koje su bušotine prošle godine pronašle ispod površine zlatiborskih padina.

Površina od 1.300 kvadrata pored jezera, od bine ispred restorana „Zlatni bor“ do tržnog centra, grejaće se uz pomoć podzemne vode, ogromnog izvorišta jeftine prirodne energije, pronađenog letos kod hotela „Mona“. Ta subgeotermalna voda, temperature devet stepeni, proticaće kroz instalacije postavljene ispod trga, dogrevati toplotnim pumama i sprečavati stvaranje snežnog pokrivača na Kraljevom trgu.

– Pre dve godine kada smo rekonstruisali trg postavili smo sistem za podno grejanje, razmišljajući o izvoru energije koji bi ga pokrenuo. I pronašli smo ga stotinak metara dalje od trga. To je jedno od nalazišta podzemnih voda koje smo prošle godine otkrili u sklopu studije koju zajednički realizujemo sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda – kaže Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina.

Kapacitet izvora u srcu turističkog naselja je pola miliona litara vode dnevno, pa je s obzirom na toplotna svojstva tog vodnog blaga odlučeno da se ono koristi za podno zagrevanje trga. Da bi se zamisao realizovala, Čajetinci su uložili još tri miliona dinara u nabavku podstanice i toplotnih pumpi koji su nabavljeni u Nemačkoj.

Po modelu Kraljevog trga, Čajetinci naveliko rade i na toplifikaciji dela magistrale preko Zlatibora.

– Deonica magistralnog puta od skretanja za Čolovića brdo pa naniže prema hotelima „Olimp“ i „Zelenkada“ biće prva putna trasa u Srbiji gde će podno grejanje sprečiti zadržavanje snega i leda. Po modelu kakav se primenjuje na Alpima, ispod asfalta na ovom delu puta već je ugrađeno 2.000 metara cevi kojima će teći topla voda, a ona će se crpeti iz izvora koji je otkriven tik uz magistralu. Ove godine podnim instalacijama pokrićemo još jedan deo puta prema Čajetini, ali i najprometnije ulice u turističkom centru Zlatibora – dodaje Božanićeva.

Zemno grejanje Kraljevog trga i prometne magistrale prva su konkretna korist obimnog istraživanja vodnih resursa koje Čajetina realizuje sa Rudarsko-geološkim fakultetom.

Izvor: Blic online

No Comments

Post A Comment