Termalne vode iz podzemnih jezera greju Zlatibor

Termalne vode iz podzemnih jezera greju Zlatibor

Hotel „Olimp“ petostruko smanjio troškove grejanja.

Maja 2009. ispod dvorišta „Olimpa“ geološke sonde pronašle su izdašno nalazište termalne vode temperature 10 stepeni. Investirano je oko 160.000 evra da se potencijal iskoristi za potrebe grejanja hotela.

– Sistem smo pustili u upotrebu krajem 2012. i januarski račun pokazuje fenomenalan rezultat. Troškovi su bezmalo pet puta manji. Račun za struju koja pokreće toplotne pumpe bio je 1.500 evra, što je sitnica u odnosu na 7.000 evra izdataka koje smo plaćali za lož-ulje – kaže za „Blic“ Miodrag Ilić, direktor „Olimpa“.

Kapacitet bunara je 12 litara u sekundi. Pola od toga je dovoljno za grejanje hotela, dok će ostatak biti usmeren za velnes centar.

– Očekujemo da se uloženo u investiciju kroz uštede vrati za četiri-pet godina – napominje Ilić.

U studiju istraživanja podzemnih voda opština Čajetina potrošila je oko 15 miliona dinara. Kroz saradnju sa Rudarsko-geološkim fakultetom pronađeno je nekoliko izvorišta.

– Izvor termalne vode u turističkom naselju koristimo za podno grejanje Kraljevog trga. Zahvaljujući vodi koja cirkuliše ispod pločnika, sneg i led se ne zadržavaju, a mesečni izdatak je svega 100 evra. Ispod magistrale preko Zlatibora postavljeno je podno grejanje koje će uskoro biti u funkciji. U planu je da na isti način opremimo i četiri zlatiborske ulice – priča predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Hotel „Olimp“ petostruko smanjio troškove grejanja.

Hotel „Olimp“ petostruko smanjio troškove grejanja.

U ataru Tripkove 2011. nađeno je izvorište nazvano Sušičko vrelo, kapaciteta 700 litara u sekundi. Ovo blago upotrebiće se za vodnosnabdevanje Čajetine.

– Voda je takvog kvaliteta da joj ne treba prerada. Cevi će prvo, još ove godine, krenuti prema Mačkatu, Krivoj Reci, Sušici, Šljivovici, Branešcima, a kasnije ćemo vodu dovesti i u više zone Zlatibora – napominje Stamatović.

Dva izvorišta, u Rožanstvu i Jablanici, kriju lekovitu vodu pogodnu za lečenje kožnih oboljenja. Namera Čajetine je da vodu eksploatišu u banjskim lečilištima.

Nova bušotina kod Tornika

Spremljen je projekat za istražnu bušotinu od Tornika prema Stublu. Procene kažu da se na dubini do 1.000 metara nalazi ogromno jezero temperature 50-70 stepeni. Obistinili se to, takav resurs ćemo koristiti za grejanje, akvaparkove i slične zabavne sadržaje, moguće i banju ako voda bude imala lekovita svojstva, najavljuje Milan Stamatović.

Izvor: blic.rs

No Comments

Post A Comment