Troškovi energije za grejanje prosečnog stana, sezona 2013/2014

Troškovi energije za grejanje prosečnog stana, sezona 2013/2014

BEOGRAD, 4. septembar 2013.

Najveće troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2013/2014. (prema cenama energenata s početka septembra 2013.) imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 174 hiljade dinara za lož ulje, 131 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 106 hiljada dinara za električnu energiju. Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 54 hiljade dinara. Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.500 dinara po m3 i imaju peći niske efikasnosti.

Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (naprimer 4.000 dinara po m3), a naročito ako imaju novije peći čija efikasnost je oko 70%. U tom slučaju im je za nabavku  goriva potrebna 31 hiljada dinara za sezonu. Ovakve peći obezbeđuju povoljno grejanje u odnosu na alternative i pri ceni ogrevnog drveta kakva je u Beogradu i Vojvodini.

Domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći imaće takođe niže troškove, koji iznose 39 hiljada dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije. Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije značajno uvećava ove troškove. Tako će dopunjavanje dve peći snage od po 3 kW samo tokom dva sata dnevno, uvećati troškove grejanja za oko 45%, na 57 hiljada dinara.

Domaćinstva koja koriste ugalj plaćaće grejanje zavisno od vrste uglja, sa uračunatim troškovima prevoza, od 43 do 46 hiljada dinara. Ukoliko imaju peći, čija je efikasnost veća od 55%, troškovi će biti u odgovarajućoj meri niži.

Generalno, investicije u poboljšanje eneretske efikasnosti zgrada i efikasnije peći, snižavaju troškove i svakako su isplative.

Za grejanje prosečnog stana potrebno je u sezoni oko 9.000 kWh energije. U tabeli su prikazani godišnji troškovi obezbeđenja ove energije iz različitih izvora, zavisno od efikasnosti peći i cena. Ovi troškovi ne obuhvataju investicione troškove i troškove održavanja. Za električnu energiju cene su po tarifnim stavovima za javno snabdevanje. Uzeti su u obzir i gubici električne energije prilikom korišćenja TA peći.

PREUZMITE DOKUMENT SA UPOREDNIM TABELAMA

tekst preuzet sa aers.rs
No Comments

Post A Comment