Isplativost toplotne pumpe

Da bismo Vam približili isplativnost uvođenja sistema klimatizacije zasnovanog na geotermalnoj energiji, uradili smo poređenja troškova grejanja putem toplotne pumpe voda-voda i grejanja na ugalj, prirodni gas, novosadsku toplanu i električni kotao.

Ukoliko želite da za Vas izradimo proračun isplativosti uvođenja toplotne pumpe u odnosu na bilo koji vid energije slobodno nam se obratite.

*Obračun rađen 01.03.2017. godine

VREME ISPLATIVOSTI UVOĐENJA TOPLOTNIH PUMPI

OBJEKAT: Industrijski objekat – protočno grejanje vode za potrebe proizvodnog procesa

ARTEL je pre pet godina projektovao i isporučio toplotne pumpe voda-voda za protočno grejanje vode protoka 18 m3/h na temperaturi od 55oC. Toplotne pumpe su projektovane po sledećim zahtevima:

  • ARTEL HP-240H je projektovana da daje 240kW pri temperaturnom režimu 40/25oC. Toplotna pumpa je izvedena iz tri segmenta po 80kW.
  • ARTEL HP-175H high T je projektovana da daje 175kW pri temperaturnom režimu 60/45oC. Toplotna pumpa je izvedena iz tri segmenta po 59 kW.

Petogodišnjim praćenjem rada sistema i utroška energije potvrđeno je projektovano vreme vraćanja investicije ugradnje toplotnih u PETOJ GODINI ekspoloatacije.

VREME-ISPLATIVOSTI-UVODJENJA-TOPLOTNIH-PUMPI