ARTEL TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA-VODA

NOVA GENERACIJA GEOTERMALNIH TOPLOTNIH PUMPI

toplotna pumpa zemlja-voda ikonice

Toplotne pumpe zemlja-voda predstavljaju ekološki održivo i energetski efikasno rešenje za grejanje i hlađenje. Njihova sposobnost da koriste stabilnu temperaturu zemlje čini ih pouzdanim izborom za dugoročnu udobnost i ekonomičnost. Ovi sistemi su ne samo rešenje za sadašnjost, već i ključ za održivu budućnost grejanja i hlađenja.

Toplotna pumpa zemlja-voda sa geosondom je vrlo efikasna pošto dostiže visoke vrednosti koeficijenta toplote. Godišnji koeficijent efikasnosti COP je 3,8. Pošto toplotna pumpa zemlja-voda koristi toplotu zemlje koja je konstantna cele godine, može da se koristi kao jedini izvor toplote za zagrevanje objekta. Jedini trošak rada toplotne pumpe je mala količina električne energije koju pumpa inicijalno koristi za rad.

Toplotne pumpe zemlja-voda su veoma fleksibilne i koriste se za grejanje i hlađenje različitih vrsta objekata, uključujući stambene kuće, komercijalne zgrade, bolnice, škole, i više. Takođe se koriste za zagrevanje bazena i u industriji za kontrolu temperature u proizvodnim procesima.

Kako rade toplotne pumpe zemlja-voda?

Da bismo iskoristili toplotu iz zemlje za grejanje, koristi se složen sistem kolektora ili sondi, koji su povezani s unutrašnjom jedinicom toplotne pumpe. Ova unutrašnja jedinica ima ključnu ulogu u dodatnom podizanju temperature vode. Voda se zatim distribuira do krajnjih tačaka za prenos toplote, kao što su podno grejanje ili fan coil uređaji. Za prenos toplote koristi se posebna tečnost otporna na niske temperature.

Proces pretvaranja zemljine toplote u upotrebljivu energiju za grejanje zavisi od tipa sistema i uređaja. Na primer, vertikalna geosonda se koristi u toplotnim pumpama zemlja-voda koje crpe toplotu iz dubljih slojeva zemlje. Sa druge strane, horizontalni kolektori koriste sunčevu toplotu akumuliranu tokom godine.

Geotermalne toplotne pumpe su tehnički zahtevne za instalaciju i zahtevaju precizno planiranje, uključujući odabir odgovarajućih bušotina ili sondi. Vertikalne geosonde su kompaktne i pogodne za male parcele, dok kolektori, smešteni blizu površine zemlje, ne zahtevaju duboke bušotine. Oba sistema, kada se pravilno instaliraju, pružaju visoko efikasno rešenje za grejanje.

Princip rada toplotne pumpe zemlja-voda kolektori

Princip rada toplotne pumpe zemlja-voda – horizontalni kolektori

Princip rada toplotne pumpe zemlja-voda geosonde

Princip rada toplotne pumpe zemlja-voda – vertikalne geosonde

Iako toplotne pumpe zemlja-voda imaju mnoge prednosti, treba uzeti u obzir i određena ograničenja, poput potrebe za dovoljno prostora za postavljanje geosondi i potrebnih dozvola za njihovu ugradnju. U zavisnosti od dostupnosti prostora i specifičnih zahteva prostora, toplotne pumpe zemlja-voda mogu biti odličan izbor za ekološki prihvatljivo i energetski efikasno grejanje i hlađenje.

PREDNOSTI SISTEMA TOPLOTNE PUMPE ZEMLJA-VODA

Ekonomično

  • Visoka energetska efikasnost – Toplotne pumpe zemlja-voda postižu visoke koeficijente performansi (COP), što znači da za svaki uloženi kilovat električne energije pružaju znatno više toplotne energije.
  • Pouzdan rad na niskoj temperaturi – Zemlja održava relativno stabilnu temperaturu tokom cele godine, što omogućava dosledno grejanje i hlađenje bez obzira na spoljne uslove.

Ekološko

  • Ekološki prijateljske – Korišćenjem energije zemlje kao izvora toplote, ovi sistemi smanjuju emisiju štetnih gasova i zavisnost od fosilnih goriva.
  • Odlično iskorišćenje toplotne energije – Energija uzeta iz geotermalnih izvora snabdeva u celosti porodičnu kuću energijom za zagrevanje prostorija.
  • Tihi rad – Rad toplotnih pumpi zemlja-voda je uglavnom tihi, što doprinosi komforu i smanjenju buke.

Kvalitetno

  • Niska potrošnja održavanja – Ovi sistemi zahtevaju minimalno održavanje i imaju izuzetno dug vek trajanja.
  • Niski operativni troškovi – Zbog visoke energetske efikasnosti, vlasnici sistema toplotnih pumpi zemlja-voda često smanjuju svoje račune za energiju.