Instalacija toplotnih pumpi voda-voda u poslovnom objektu ELEKTROVAT, Čačak

URAĐENO OD STRANE ARTEL-a

  • Izvođački projekat klimatizacije i ventilacije
  • Isporuka i ugradnja toplotne pumpe voda-voda ARTEL HP-2x16HC
  • Isporuka i ugradnja toplotne pumpe voda-voda ARTEL HP-30HC digital

 

KRATAK OPIS IZVEDENIH RADOVA

Artel je na zahtev investitora izradio izvođački projekat sa ciljem racionalizacije sistema klimatizacije. Izvođačkim projektom je uvedeno temperiranje betonskog jezgra i na taj način je smanjena energetska potreba, odnosno potrebna snaga toplotnih pumpi.  Za osnovno zagrevanje u zimskom periodu i hlađenje u letnjem izvedeni su grejno-rashladni agregati, toplotne pumpe tipa voda-voda ARTEL, koje su povezane u bateriju iz više segmenata. Izvor toplote je bunar i bunarska voda, sa potapajućom pumpom.

Za grejanje u zimskom i rashlađivanje objekata u letnjem periodu predviđene su jedinstvene instalacije, a kao elementi za razmenu toplotne energije instalirani su trobrzinski fan coil uređaji parapetnog i kasetnog tipa. Za zagrevanje proizvodnog prostora, pomoćnih i sanitarnih prostorija, u zimskom režimu, instalirano je podno grejanje – temperiranje betonskog jezgra. Podni razvod cevi u betonskoj ploči koristi se i za pasivno hlađenje objekta. Baterije toplotnih pumpi su povezane tako da u grejanju toplotna pumpa Artel HP-2x14HC radi u temepraturnom režimu 45/40 oC  povezana na fan coil uređaje, a toplotna pumpa Artel HP-36HC digital radi u temperaturnom režimu 35/30 oC povezana na podni razvod cevi.

Toplotna pumpa Artel HP-36HC digital zasnovana je na Copeland Scroll Digital kompresoru i omoguđuje predaju od 10% do 100% energije u zavisnosti od energetske potrebe objekta. U režimu hlađenja sve toplotne pumpe vezane su u jedinstvenu bateriju u temperaturnom režimu 7/12 oC.

Praćenjem potrošnje električne energije ustanovljeno je da se pri isporuci toplotne energije od 62kW troši 15kW električne energije, odnosno  da je EER 4,13. Ovo se može smatrati veoma dobrim rezultatom jer se u 15kW ubraja kompletno angažovana električna energija za pokretanje kompresora, bunarskih i cirkulacionih pumpi, odnosno kompletna tehnička prostorija. Ako bi probali da iskažemo utrošak električne energije po kvadratnom metru prostora dobijamo da se u maksimalnom opterećenju trošiti ispod 10W/m2 što se može smatrati odličnim rezultatom!

 

OBJEKAT: proizvodno – poslovni objekat

ADRESA: Čačak, Bulevar oslobodilaca Čačka br. 117

Analizator potrošnje

Analizator potrošnje

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe Artel

Toplotne pumpe Artel

Artel HP-2x16HC

Artel HP-2x16HC

Prvi segment toplotne pumpe

Prvi segment toplotne pumpe

Podni razvod cevi

Podni razvod cevi

Fan coil

Fan coil

Proizvodni deo objekta

Proizvodni deo objekta

No Comments

Post A Comment