Kompezacija reaktivne energije

Kompezacija reaktivne energije

Kompezacija reaktivne energije

Reaktivna energija je onaj deo ukupne isporučene električne energije koji se troši na uspostavljanje i održavanje magnetnog polja u električnim mašinama. Najveći potrošači reaktivne energije elektromotori i transformatori. Svoje ime reaktivna energija je dobila zbog činjenice da njena potrošnja ne doprinosi aktivnoj odnosno korisnoj snazi, ali bez potrošnje reaktivne energije električna mašina ne bi ni mogla da radi.

Pod kompenzacijom reaktivne energije podrazumeva se instalacija opreme koja generiše reaktivnu energiju na mestu montaže i time kompenzuje potrošnju reaktivne energije u pogonu. Ovim se drastično smanjuje količina preuzete reaktivne energije iz mreže, a time i računi za utrošenu reaktivnu energiju. Troškovi za reaktivnu energiju tipično čine oko 15 % ukupnog računa za električnu energiju. Kompenzacijom reaktivne snage ova kompletna stavka bi trebalo da bude skoro potpuno eliminisana. Cene opreme za kompenzaciju su takve da se ova investicija isplati u roku od 6 meseci do 1 godine.

2 Comments
 • Mario
  Posted at 00:54h, 04 marta Odgovori

  Pozdrav koja cjena ovog ormara ja trosim 1100 kw kucanstvo kadbi ovaj ormar uzeo koliko bi manje trosio

  • artel.rs
   Posted at 14:30h, 07 jula Odgovori

   Poštovani,
   zahvaljujemo se na interesovanju za ARTEL, naš rad i naše proizvode.
   Uređaj se koristi za kompezaciju reaktivne električne energije.
   Da bismo odgovorili na Vaše pitanje morali bismo da analiziramo Vaš račun za električnu energiju koji Vas molimo da nam dostavite.
   Vaš
   ARTEL

Post A Comment