Primena toplotnih pumpi voda – voda u Vojvodini

Vojvodina

Primena toplotnih pumpi voda – voda u Vojvodini

S obzirom da se na području Vojvodine podzemne vode nalaze na dubinama već od nekoliko metara preferiramo rešenje toplotnih pumpi korišćenjem energije podzemnih voda.  Voda na dubini od 20m i više ima gotovo konstantnu temperaturu tokom čitave godine koja se kreće u intervalu od 13 C do 14 C . Potrebno je izbušiti dva bunara: izvorni i ponorni bunar. Transformacijom energije izvora u sekundarnoj instalaciji klimatizacije stabilno se ostvaruje realni stepen grejanja između 3,2 i 4 puta veći od uložene energije.

Za svaki uložen kW električne struje (bunarska pumpa, kompresor, cirkulaciona puma) dobije se oko 4kW toplotne energije. Voda iz izvornog bunara prolazi kroz primarni krug toplotne pumpe i ohlađena na temperaturu od 6 C do 10 C (PROCES GREJANJA) vraća se u ponorni bunar.

Toplotna pumpa voda-voda omogućuje transportovanje toplotne energije kako u smeru zemlja – objekat, tako i u smeru objekat – zemlja. Ovaj sistem, koristeći obnovljivi geotermalni izvor energije, omogućuje kako grejanje, tako i hlađenje objekta. Kod PROCESA HLAĐENJA voda iz izvornog bunara prolazi kroz primarni krug toplotne pumpe i zagrejana se vraća u ponorni bunar.

No Comments

Post A Comment