Problemi grejanja na pelet u Srbiji

Problem sa snabdevanjem peleta

Problemi grejanja na pelet u Srbiji

Ne zbog besparice, već zbog nestašice peleta u danima kada je debeli minus na Celzijusovoj skali, pišu Večernje novosti.

Upravo su „tanke rezerve“ bile povod da proizvođači i trgovci peletom povećaju cene. I to drastično. Za nekoliko dana tona je sa 200 otišla i na 270 evra, ali samo za one koji uspeju da ga ugrabe. Zarada im je sada i veća, jer je i porez prepolovljen i sa 20 odsto „pao“ na deset.

Na stovarištima ovih dana se samo dele – informacije. Peleta nema ni za lek kod većine trgovaca. Tamo gde su se zadržale rezerve prodaja je ograničena na nekoliko džakova od po 15 kilograma.

„Trenutno nema peleta i molim vas da se javite za nekoliko dana“, kažu nam na jednom beogradskom stovarištu. – Nestašica je svuda u Srbiji. Fabrike peleta su morale da zaustave proizvodnju jer je bukva zamrzla. Još ne znamo kolika će tačno biti cena, ali verujemo da će biti oko 220 evra.

Pelet je iz godine u godinu sve popularniji ogrev i u Srbiji, jer je korišćenje peleta čistije i jednostavnije nego grejanje ugljem ili ogrevnim drvetom. Svi koji su sa uglja ili drva prešli na pelet morali su najpre da ulože u nove peći. Mnogi koji nisu za celu zimu obezbedili ogrev, sada se – kaju.

– U našoj ulici je šest kuća „prešlo“ na pelet – priča Marko Marković. – Koristili smo ugalj, a cela ulica je bila crna od gareži. Sada je mnogo čistije. Ni kada smo koristili ugalj nismo mogli da obezbedimo količine koje su nam potrebne za celu zimu, jer nemamo dovoljno mesta u podrumima. Nismo ni mogli da znamo da će neuobičajeno hladnu zimu iskoristiti da bi podigli cene. Imamo rezerve za tri dana, a kupovaćemo na džak, jer je stvarno papreno.

Letos se tona peleta nudila po ceni od 180 evra. Kada je potražnja za ovim ekološkim ogrevom porasla, krajem leta cena je „otišla“ na 200 evra po toni. Tokom prethodnih nekoliko dana, cena mu je porasla sa 233 na 267 evra, koliko je zvanično bila juče kod pojedinih trgovaca.

„Ubeđivali su nas da ćemo se dobro i jeftinio grejati uz pelet“, kaže Andrija Pantelić iz Beograda. – Ranije smo trošili po deset metara drva što nas je koštalo oko 400 evra, a ove zime ćemo grejanje na pelet platiti između 800 i 1.000 evra. Cene se inače razlikuju, pa sam krajem decembra iz Zaječara dobio tonu za 175 evra, a već tada je kod drugog dobavljača bio 200 evra. Sada mi traže 250 evra.

Izvor B92

4 Comments
 • Željko
  Posted at 17:22h, 06 februara Odgovori

  Pelet se ne kupuje u sred zime kao ni ostali ogrevi bas zbog visoke cijene.
  Ja bukov pelet kupujem u julu mjesecu po 130eura, grijem kucu od 200m2 , potrosim 4,5t. Izadje me jeftinije nego toplotna pumpa.

  • Dukagjin nishori
   Posted at 17:28h, 19 marta Odgovori

   nikako nisi u pravo posto da trosis novac u jul mesec da kupujes pelet i da potrosis preko zime to nije stedljivo i sa pelet znam da ujutro kotao i radiatori su ti hladni a sa toplotnom pumpe ne trosis vise od 70 euro mesecno i imas grejanje 24 sata

 • Daca
  Posted at 16:06h, 16 februara Odgovori

  Potpuno se slazem sa gore navedenim. Kako raste potraznja za istim, tako raste i njegova cena. Naravno da zavisi i od vremena kupovine peleta.

 • Sasa
  Posted at 16:10h, 16 februara Odgovori

  Lepo kaze narodna poslovica ne trazi se pecenica uoci bozica.

Post A Comment