ARTEL toplotna pumpa voda-voda

UŠTEDITE NA ENERGIJI ZA GREJANJE

toplotna pumpa voda-voda ikonice

Toplotna pumpa voda-voda jedan je od najefikasnijih sistema grejanja. Ključni faktor za visoku efikasnost leži u izvoru energije, tačnije u konstantnosti temperature vode koju ovaj uređaj koristi. U našem okruženju temperatura podzemne vode u toku cele godine se kreće u rasponu od 12°C do 15°C što ovaj sistem čini dodatno pogodnim za upotrebu.

Sa proverenom vrednošću COP koeficijenta, toplotne pumpe tipa voda-voda stvaraju više toplote od potrošene električne energije nego bilo koja druga tehnologija toplotnih pumpi. Grejni broj (COP) za ovu vrstu pumpi je veći od 5, što znači da za 1 kW električne energije koju potroši pumpa za rad kompresora, dobija se više od 5 kW grejne snage.

Kapaciteti toplotnih pumpi pokrivaju sve oblasti primene – od porodičnih kuća do višestambenih, poslovnih ili industrijskih objekata. ARTEL toplotne pumpe voda-voda imaju mogućnost regulacije snage u zavisnosti od promenjivih energetskih potreba objekta, štede više energije i garantuju pouzdan rad.

Komponente toplotnih pumpi voda-voda

ARTEL u svoje toplotne pumpe ugrađuje najkvalitetnije komponente koje proizvodi Alco Controls, kompanije Emerson, koja je među vodećim svetskim proizvođačima delova za rashladne sisteme i klimatizaciju koji se koriste i za toplotne pumpe. Toplotne pumpe tipa voda-voda kompanije ARTEL zasnovane su na Copeland™ Scroll kompresorima, koji su razvijeni i napravljeni po najvišim standardima kompanije Emerson.

Prednosti toplotnih pumpi voda-voda koje su bazirane na Scroll kompresorima:

 • produžen vek trajanja
 • štede više energije
 • daju visoku efikasnost i stabilnost sistemu
 • garantuju pouzdan rad.

Toplotna pumpa voda-voda se sastoji iz dve zasebne jedinice: unutrašnje, u kojoj se nalazi kompresor, ekspanzioni ventil, freonska komponenta i kompletna ARTEL elektronika i spoljašnje, koju čine izvor energije (bunar), bunarska pumpa i bunarska voda. ARTEL elektronika sa touch display-om, mikrokontrolerom obezbeđuje kontrolu i nesmetan rad toplotne pumpe i ostalih komponenti, štiti kompresor i druge vitalne delove toplotne pumpe.

COPELAND scroll kompresor
COPELAND scroll kompresor

COPELAND scroll kompresor visoke efikasnosti

SWEP pločasti izmenjivač
SWEP pločasti izmenjivač

ALFA LAVAL/SWEP pločasti izmenjivač – vrši razmenu temperature

ALCO freonska komponenta
ALCO freonska komponenta

ALCO freonska komponenta (presostat) meri pritiske u sistemu

DANFOSS ekspanzioni ventil
DANFOSS ekspanzioni ventil

DANFOSS ekspanzioni ventil kontroliše protok freona u isparivaču

ARTEL elektronika
ARTEL elektronika

ARTEL elektronika obezbeđuje kontrolu toplotne pumpe

Touch display
Touch display

Za rukovanje funkcijama toplotne pumpe

PREDNOSTI TOPLOTNE PUMPE VODA-VODA

Zbog velike snage (toplote) tokom cele grejne sezone, bez obzira na temperaturu okoline, ovaj tip toplotne pumpe može da pokrije sve energetske potrebe objekta bez potrebe za dodatnim izvorom grejanja. Još jedna prednost toplotne pumpe je mogućnost pasivnog hlađenja u letnjim mesecima, što je efikasna zamena za klima uređaje.

Lako rukovanje

Lak pristup svim komponentama zahvaljujući kompaktnoj konstrukciji sistema.
Plug & play montaža i puštanje u rad.
Tehnologija upravljanja sistemom preko pametnih telefona (putem wifi mreže), korisnicima omogućava nadzor i daljinsku kontrolu u bilo kom trenutku, sa bilo koje lokacije.

Fleksibilno

Rezervoari su posebno prilagođeni za rad sa ARTEL toplotnim pumpama za stabilnije snabdevanje sanitarnom toplom vodom - bez gubitka toplote.
- Jednostavno se kombinuje sa solarnim panelima za podršku sistemu grejanja i veću ekološku ravnotežu.
Opciona funkcija pasivnog hlađenja pruža jeftino hlađenje leti.
 • Visoka energetska efikasnost (COP) zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i konstantnoj temperaturi vode tokom cele godine
 • Ekološka energija uzeta iz podzemnih voda
 • Brza ugradnja zahvaljujući kompletiranom sistemu
 • Smartphone aplikacija za lako podešavanje dok ste van kuće
 • Interfejs za povezivanje na automatiku pametne mreže
 • Može se koristiti kako za grejanje i hlađenje objekta, tako i za pripremanje tople vode u objektu (bojleri, zagrevanje bazenske vode, itd.)
 • Sistem omogućava pasivno hlađenje objekta
 • Jednostavno se kombinuje sa solarnim sistemom za još veću ekološku ravnotežu